Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) το οποίο προβλέπει την αύξηση των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες η ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών με την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το MoU, o αριθμός των τακτικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών τετραπλασιάζεται ενόψει του 2022, κατά το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις αφίξεις Ρώσων τουριστών.
Το μνημόνιο προβλέπει την πραγματοποίηση έως 24 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, έως 28 εβδομαδιαίων δρομολογίων από τη Μόσχα προς τη Ρόδο και έως 35 εβδομαδιαίων πτήσεων από τη Μόσχα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν και νέους ελληνικούς προορισμούς στο πτητικό τους έργο -ανάλογα με τη ζήτηση-, όπως η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Καλαμάτα, προς τους οποίους μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.
«Η προσθήκη επιπλέον τακτικών πτήσεων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον αριθμό των Ρώσων τουριστών και ενδεχομένως να προσεγγίσουμε τα επίπεδα του 2019, όταν είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα περίπου 800-850 χιλ. Ρώσοι», επισημαίνουν στο Euro2day.gr πηγές της αγοράς. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η αύξηση των πτήσεων δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ρωσίας, ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει κάποιο κώλυμα, δεδομένου ότι τακτικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών επιτρέπονται και σήμερα.
Μάλιστα, βάσει του MoU, μέχρι 4 ρωσικές αεροπορικές μπορούν να εκτελέσουν το δρομολόγιο Μόσχα-Θεσσαλονίκη, έως 3 εταιρείες μπορούν να συνδέσουν τη ρωσική πρωτεύουσα με το Ηράκλειο και τη Ρόδο και μέχρι 2 αεροπορικές μπορούν να εκτελέσουν οποιοδήποτε άλλο δρομολόγιο από τα προβλεπόμενα.
Αύξηση των πτήσεων charter
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας έδωσε έγκριση σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις πτήσεις charter προς ελληνικούς προορισμούς, εξέλιξη η οποία θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πτήσεων carter μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 δεν επετράπη η πραγματοποίηση καμίας πτήσης charter μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα μόλις 166 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες.
Ενδεικτικό της σημασίας που διαδραματίζει η συγκεκριμένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η Ρωσία το 2013 τροφοδότησε την Ελλάδα με 1,35 εκατ. ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.
Το προφίλ των Ρώσων τουριστών
Σύμφωνα με τη Rosstat, τα ταξίδια των Ρώσων κατοίκων στο εξωτερικό το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 8%, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία την περίοδο 2017-2019 κατέγραψε μείωση κατά 1% (από 589 χιλ. το 2017 σε 583 χιλ. το 2019).
Με βάση δε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς του εξωτερικού για τους Ρώσους, ενώ το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία αποτελούν τους top προορισμούς της χώρας μας για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πηγή:www.dimokratiki.gr - euro2day.gr
Comments